Preskočiť na hlavný obsah

Posledné drámy bookstagramu a prečo škodia komunite

 

    Áno, každý miluje drámy. Priznajte si to už zo začiatku, je to v úplnom poriadku. Ale každý z nás ich má po čase dosť. Proste vám pretečie pohár a máte pocit, že sú to len plané výstrely do vzduchu ako aspoň trochu pozmeniť algoritmus a zviditeľniť sa. Áno, takmer každý to skúšal, aj ja som bola súčasťou drám (aj som jednu vyvolala, takže nie som svätá), ale poďme sa venovať tým najnovším a prečo to jednoducho škodí celej komunite.

!TÝMTO ČLÁNKOM SA NIKOHO NECHCEM DOTKNÚŤ. SPOMÍNANÉ OSOBY SÚ TU Z ČISTO INFORMAČNÉHO HĽADISKA!

 *

⸢ ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄ ⸣
VZNIK DRÁMY
⸤                                

    (moja matematikárka by bola hrdá na mňa, že aspoň niečo som pochytila)

    GENESIS - Každá dráma vznikne z väčšej časti preto, lebo niekto urazil niekoho ego (aj kolektívne ego existuje):D Okej, je to hnusne napísané, ale je to tak. Aspoň v najbližších drámach, ktoré vám popíšem. 

    SOCIAL BOOMPotom tu je tá časť, kde každý to rozoberá či už na stories, v DMs alebo v komentároch pod príspevkom. Je to úplný boom, vačšina o tom hovorí a všetci sa delia na strany - tí "zlí" a tí "dobrí". 

    ENOUGH A nakoniec - všetkým to začne liezť hore krkom a posunieme sa ďalej v našom virtuálnom živote. Ale i tak niektorí majú zbytočne "hard feelings" voči tomu.

    Keď sme si tak zbežne prešli štádia drámy, vrhnime sa na jednotlivé a kus si ich rozoberme. Pokúsim sa byť objektívna, nikoho neuraziť a len vám dať basic info, aby ste si vedeli na to urobiť vlastný názor. Zoradila som ich od najčerstvejšej po tú najstaršiu (júl 2020).

*

⸢ ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄ ⸣

KVETINKOVEDNY x HUMBOOK 

(podtitul: Česká elita)

    Vyššie spomínaná bookstagramerka napísala článok, v ktorom otvorene kritizuje Humbook, Míšu z Radši knihu a celkovo "českú elitu" za to, že sú vlastne "podplatení" vydavateľstvami a sú to ich marketingové nástroje. Neviem o tom, že by sa z druhej strany k tomu niekto vyjadril.

    Ak sa sami chcete pozrieť na túto drámu, tu je odkaz na IG príspevok a tu na blog.

⸤                                

*

⸢ ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄ ⸣

TALESTHIEVES x ADELINA_CTE

 (podtitul: Blackface)

    Adelina_cte uverejnila recenziu na knižku Červená, bíla a královsky modrá a na jej fotke si "zafarbila" tvár na tmavšiu farbu, aby pripomínala černocha. Talesthieves ju kritizovala za to, že robí blackfishing (predstierate, že ste čiernej farby na soc. sieťach). Nebol to problém len kvôli tomu, že posledný rok sa dvíha vlna hnutia "Black Lives Matter", ale knižka píše z časti o rasizme.

    Príspevok adelina_cte nájdete tu, stories talesthieves nájdete na jej profile.

⸤                                

*

⸢ ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄ ⸣

STANLEY_FANTASYART x SAXY_BOOKSKAYA

(podtitul: Predaj recenzákov)

    Kdežto prvé dve drámy sa týkali viac-menej českej scény, tu prichádzame už čisto na Slovensko. Autor fantasy série Lysanthys napísal na IG článok po tom ako zistil, že saxy_bookskaya predala jeho knižku, ktorú jej poskytol na recenziu. Zdvihla sa veľká vlna rozhovorov o tom či je to morálne alebo nie a dokonca vyvolala ohlas i u vydavateľstiev.

    Post autora nájdete tu.

⸤                                

***

⸢ ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄  ̄ ⸣

 ČO je vlastne zlé na týchto drámach?

⸤                                

Uvedomili ste si, že vaši sledovatelia môžu mať toho dosť?

    Vezmite si taký obyčajný deň. Ráno vstanete, ste v strese, lebo už nestíhate. Prídete do školy/práce a ste v strese z ľudí tam (pokiaľ nie ste 120% extrovert), z toho tlaku a všetkého. Po čom túžite je dať si jednoducho pauzu od toho - prísť na IG, proste scrollovať a preklilať pár stories. A keď vidíte ako všade sa rieši tá istá blbosť dookola (lebo každý sa chce vyjadriť k novej dráme, no nie?), tak ste už aj z toho znechutení. Uvedomili ste si toto niekedy, že vaši sledovatelia môžu mať toho dosť?

      Väčšina ľudí si neuvedomuje aké to je toxické. Ak ste s jedným z nich kamarát (nedajbože, s oboma), prakticky cítite ten tlak, aby ste si vybrali stranu, aby ste zaujali postoj. Zbytočne to šíri nenávisť a vytvára pomyselný tlak spoločnosti. Vyber si, vyber si, na ktorej strane si, lebo ak si nevyberieš, si proti nám! A pritom vyzeráme tak nevinne, ale takú šarapatu si vieme navzájom urobiť. 

A nehovorím o tom ako to neskutočne zahlcuje stories (hneď po pomaly hodinových hovorených stories:D). Často keď vidím tretiu story o tej istej dráme, už to len preskakujem a darmo, že ste potom mali zaujímavý obsah. 

Je bookstagram ešte safe miesto?

    Ja osobne sa zaujímam o drámy len preto, aby som si vedela čo sa deje, teda aby som nebola pozadu. Ale neuveriteľne mi to vie zhoršiť náladu, viem byť uhundraná celý deň a premýšľať nad tým prečo si ľudia takto robia zle. Bookstagram som vždy videla ako také milé miestečko, kde mi sotva dokáže niekto ublížiť a preto som sa tu cítila safe, v obklopení ľudí, ktorí ma dokázali pozdvihnúť jedným "bože, to je krása!". "drž sa!" a podobne. A keď som dostala prvú "facku" od kristiespacilova a jej followerov, tak ma to neskutočne vystresovalo, myslela som, že už sa na IG nevrátim. Ale prežila som to, no nie? Po pravde, nie každý musí.

    Ale naopak - aj ja som vyvolala drámu, keď som zistila, že booksofgroot nevedome skopírovala môj koncept fotiek. Bola som taká ješitná a doteraz to ľutujem, pretože je to milé dievča a jediné, čo sa stalo, bolo moje zranené ego. Ale ďakujem jej, že ona taká nebola.

  ***

    Takže guys, drámy tu boli, sú a budú. Prosím vás ale len, aby ste ich obmedzili. Sú tu problémy, ktoré stoja za ohlas, ale dajú sa vyjadriť bez zbytočných pocitov. Často ľudia ich vkladajú a nepíšu ten problém objektívne, ale šupnú do toho pocity, expresívne slová a bum. Už to nie je poukázanie na problém, už je to dráma. Rozlišujte to, píšte tieto veci opatrne a s chladnou hlavou. 

    Ďakujem za prečítanie článku a prosím, buďme na seba milí!

*máva knihou*

Knižný závislák (Dia)


Použitá fotografia - Úprava cez Picsart 

Komentáre

  1. Super článok. Ja som zachytila zo všetkých týchto drám našťastie iba jednu. Je pravda, že v každodennom živote zažívame dosť veľa stresu, negatívnych skúseností, a preto si človek chce na bookstagrame oddýchnuť. Prečítať si o zaujímavých knihách, získať nové informácie o autoroch a ich dielach... A takéto drámy to iba celé komplikujú. V bežnom živote ich máme viac než dosť tak to netreba ťahať aj na IG.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Chápu tvůj pohled, ale některé ty "drámy" jsou důležité? Třeba ta s Adelina, blackface je prostě špatný. A o Humbooku dělá Kvetinkovedny drama tak aspoň jednou za čtvrt roku, už mi to připadá jako marketingový tah od ní aby dostala víc pozornosti.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Prečo by ste nemali podceniť sériu Smrteľné stroje

Táto séria, ktorá vychádzala v čase, keď Harry Potter zažíval svoju najväčšiu slávu, je podľa mňa jedna z tých najlepších, ktoré som kedy prečítala. Prečo? Čítajte ďalej a dozviete sa!

Top 5 úžasných knižných svetov s hroznou hlavnou postavou

Každému z nás sa to už stalo - ten svet nás úplne pohltil, vedeli by sme si v ňom predstaviť žiť, preskúmať ho do posledného zákutia...jednoducho byť jeho súčasťou. Avšak nie vždy sme si sadli s jeho postavami, dokonca často i s hlavnou. Jednoducho nevieme pochopiť, čo sakra tá ženská/chlap robí, prečo jej rozhodnutia sú postavené na hlavu a jednoducho sme si búchali hlavu o stenu zakaždým, keď sa čo i len nadýchla. Tu je mojich "Top 5", kde som takmer zabila hlavnú postavu za to, že ona môže byť v takom skvelom svete a byť jednoducho taká...svojská (slušne povedané). 1. Falošný bozk LIA PREČO??? Tak, Dia, hlboký nádych a výdych, daj im nejaké dôvody. Táto princezná zosobňuje všetko, čo nenávidím na hlavných postavách - má sa postaviť svojim povinnostiam a čo spraví? Ujde, lebo yolo. A keďže sa to stalo na začiatku knihy, tak už zvyšok príbehu som ju len chcela prefackávať. Ešteže to iné vedľajšie postavy ako-tak zachránili. 2. Trón zo skla (zdroj: tu ) Ja neviem, ale so Ce